Woonvisie Midden-Groningen: 2024-2030 Met focus vooruit

Algemeen

De 'Woonvisie Midden-Groningen 2024-2030: met focus vooruit' is een vervolg op de 'Woonvisie Nieuw Midden-Groningen 2019-2028'. We hebben de woonvisie uit 2019 vernieuwd om verschillende redenen.

Waarom een nieuwe woonvisie?

Het gemeentelijk woningmarktonderzoek uit 2022 heeft laten zien dat we meer woningen in onze gemeente nodig hebben. We gaan daarom tot 2030 1.350 nieuwe woningen bouwen. 

Ook de landelijke overheid bemoeit zich meer met het wonen. De minister heeft een Nationale Woon- en Bouwagenda gemaakt. Aan deze agenda zijn programma's verbonden. Deze programma's hebben invloed op het woonbeleid van gemeenten. 

Daarnaast komt er een nieuwe wet, de Wet versterking regie volkshuisvesting, met verplichtingen voor gemeenten. 

In 2022 is een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Wonen is een belangrijke prioriteit van de raad. Daarom heeft de raad in 2023 een bestuursopdracht wonen vastgesteld. Deze bestuursopdracht is ook opgenomen in de nieuwe woonvisie.

Hoofddoelen woonvisie

Onze gemeente is een gemeente met veel gezichten. Namelijk: een stedelijk gebied en een netwerk van dorpen met elk hun eigen karakter. Dit is een belangrijke waarde, ook voor de toekomst. Er valt wat te kiezen voor mensen die in de gemeente willen wonen.

In de woonvisie staan 5 hoofddoelen die we de volgende jaren willen halen.

De 5 hoofddoelen uit de woonvisie

We zorgen ervoor dat er op tijd voldoende én passende woningen bijkomen. Dit doen we onder andere op eigen plekken zoals op de 22 vrijkomende (school)locaties in onze gemeente. We doen dit samen met partners zoals woningcorporaties (Lefier, Groninger Huis, Woonzorg Nederland, Reensche Compagnie) en marktpartijen. We betrekken onze inwoners daarbij. Ook willen we bouwplannen snel (laten) beoordelen.

We zoeken overal ruimte voor nieuwe woningen die passen bij de vraag maar in het ene dorp kan wat meer dan in het andere. Dat hangt af van de grootte en de ligging van het dorp. Daarnaast werken we ook aan sterke dorpen.

Het stedelijk gebied bestaat uit Hoogezand en Sappemeer. Daar zijn meer nieuwe woningen nodig zoals in het Programma Vrijkomende Locaties. Maar ook is er verbetering nodig van de al bestaande woningen. Zoals bij de wijkvernieuwing Noorderpark (Hoogezand-Noord). 

We werken aan goede woningen in een prettige omgeving voor iedereen. Zo willen we voldoende (sociale) huurwoningen (van woningcorporaties). Ook willen we voldoende betaalbare koopwoningen in onze gemeente. Dit kunnen soms ook duurdere woningen zijn. Zo kunnen mensen binnen de gemeente doorstromen naar een duurder huis. Daardoor komen goedkopere huizen weer vrij. Sociale huurwoningen moeten bijgebouwd worden. Hiervoor maken we afspraken met de woningcorporaties. 

Onder goed wonen valt ook energieneutraal en energiezuinig wonen. Wat ook weer geld bespaart door lagere energiekosten. Ook faciliteren we nieuwe woonvormen. Zoals hofjes voor senioren of het herbestemmen van boerderijen. 

Starters, jongeren en ouderen vinden niet snel en makkelijk een woning. Daarom besteden we aan deze groepen extra aandacht. Zo willen we de Starterslening in stand houden zodat mensen hun eerste huis kunnen kopen. Ook mensen die zorg nodig hebben, mensen die dringend en/of tijdelijk een huis nodig hebben en arbeidsmigranten krijgen in de visie aandacht. Als mensen bijvoorbeeld minder gezond worden, willen we graag dat ze zelfstandig blijven wonen met voldoende zorgvoorzieningen in de buurt. In bijvoorbeeld het centrumplan Muntendam bouwen we daarom zorgwoningen.

Hoe verder?

In de woonvisie staat wat de gemeente wil doen om de doelen te halen. Voor alle projecten is ruimte en aandacht, maar er zijn projecten die voorrang krijgen. Daarom zijn aan ieder hoofddoel ook keuzes en acties verbonden. Een aantal van die keuzes en acties krijgt voorrang (prioriteit). Dit zijn belangrijkste projecten die van groot belang zijn voor het halen van onze doelen zoals centrumaanpak Muntendam, vrijkomende (school)locaties en Hoogezand-Noord (wijkvernieuwing Noorderpark). Maar ook het steken van energie in extra bouwlocaties in het stedelijk gebied en de inzet om een netwerk van zorgzame wijken en dorpen en maken/houden krijgen voorrang. 

Andere keuzes en acties zijn extra (aanvullend). De keuzes en acties hebben een plek gekregen in de uitvoeringsagenda die elk jaar wordt bijgewerkt. 

De hele woonvisie lezen

Voor meer informatie kunt u hieronder de hele 'Woonvisie 2024-2030: Met focus vooruit' lezen.