Onderwijs kinderen
Algemeen
Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen hebben recht op onderwijs. Ouders kunnen hun kind(eren) aanmelden bij een Nederlandse school in de buurt.
4 tot 6 jaar
Kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen naar een bestaande kleuterklas in de buurt. Aanmelden in overleg met de school in de buurt.
6 tot 12 jaar
Kinderen tussen 6-12 jaar zullen meestal instromen bij de Taalschool Midden-Groningen. De kinderen krijgen op de Taalschool een intensief taalprogramma aangeboden. Daarbij is ook aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.
Dit onderwijs zullen ze 40 tot 60 weken volgen. Daarna kunnen ze over het algemeen de overstap maken naar het reguliere basis- of voortgezet onderwijs.
Vanaf 12 jaar
Voorgezet onderwijs (VO)
De meeste kinderen zullen naar de ISK (Internationale SchakelKlassen) in Groningen, Winschoten, Delfzijl of Appingedam gaan. Er kan een wachtlijst zijn.
Meer informatie op de website van Lowan.
MBO/HBO/WO
Voor jongeren en volwassenen die willen instromen in het mbo, hoger onderwijs of volwassenenonderwijs wordt gekeken hoe zij een plek in het onderwijs kunnen krijgen.
Hiervoor kan contact gezocht worden met de betreffende school.
Vergoeding reiskosten tieners
De regeling leerlingenvervoer geldt ook voor Oekraïense tieners die in een gastgezin wonen. Zij moeten dan wel met het openbaar vervoer naar de ISK (Internationale Schakelklas) gaan.
Hoe regelt u dit
- U vraagt online voor uw kind een persoonlijke OV-chipkaart aan. Dit kan via de site van OV-chipkaart.
- Het gastgezin of de ouder(s) betalen zelf het abonnement en vragen het geld terug bij de gemeente.
- Vervolgens mailt u iedere maand een kopie van het abonnement en uw bankpas door naar één van de onderstaande adressen:
- Hoogezand-Sappemeer: vluchtelingenopvangastronautenlaan@midden-groningen.nl
- Slochteren en Muntendam: vluchtelingenopvangslochteren@midden-groningen.nl
- We controleren of het kind bij de gemeente bekend is. Als dit zo is dan vergoeden wij de reiskosten.