Omgevingsvergunning monument
Algemeen
Voor het verbouwen of het herstellen van uw monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor sloopwerk, een nieuwe uitbouw of het plaatsen van zonnepanelen. U kunt de omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket online. Hier kunt u ook de vergunningcheck invullen. Dan weet u of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
Vergunningcheck
De Vergunningcheck vertelt u voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. U moet zelf opzoeken of uw plan past binnen het omgevingsplan of bestemmingsplan. Dat doet u op Regels op de kaart.
Gecombineerde aanvraag
Een omgevingsvergunning bestaat altijd uit 1 of meerdere activiteiten. Dit hangt af van wat u gaat doen en waar u dat gaat doen. U kunt de combinatie in 1 keer aanvragen.
- Voor het veranderen van een rijksmonument vraagt u een vergunning aan voor een 'Rijksmonumentenactiviteit'.
- Voor het veranderen van een gemeentelijk monument vraagt u een vergunning aan voor een 'Omgevingsplanactiviteit'.
- Voor het bouwen of verbouwen zelf kan een aanvraag 'Bouwactiviteit' en een 'Flora en fauna-activiteit' nodig zijn.
- Voor het slopen van een monument vraagt u de activiteit ´Bouwwerk slopen´ aan.
- Ook als u gaat u afwijken van het omgevingsplan vraagt u een vergunning aan voor een ´Omgevingsplanactiviteit'.
- Bij grotere bouwwerkzaamheden kan het verstandig zijn eerst een conceptverzoek te doen. U hoort dan of uw plannen in strijd zijn met het omgevingsplan en de welstandseisen. En wat dan de mogelijkheden zijn.
Voor de andere activiteiten kunt u informatie vinden onder omgevingsvergunning en informatieverzoek.
Nodig bij uw aanvraag
- Het rijksmonumentnummer.
- Wanneer dat van toepassing is, de naam van het monument. Anders de plaatselijke aanduiding (adres) van het monument.
- De verklaring waarin staat wat het huidige gebruik van het monument of archeologisch monument is. Wanneer dit gebruik in de toekomst gaat veranderen, dan heeft u hier ook een verklaring voor nodig. Dit heet het voorgenomen gebruik.
- Een uitleg voor het uitvoeren van de activiteit waarvoor u de vergunning nodig heeft.
- Een omschrijving van de gevolgen van de activiteit waarvoor u de vergunning nodig heeft voor het monument.
Op deze website vind u nog een overzicht voor wat u allemaal nodig heeft bij het indienen van een aanvraag voor een vergunning.
Goed om te weten
- Er zijn afspraken voor restauratiekwaliteit en hoe om te gaan met de monumentale waarden. Deze afspraken helpen u bij de keuze voor het juiste materiaalgebruik en de juiste restauratietechnieken. Deze afspraken kunt u vinden op de website van Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg).
- U heeft geen vergunning nodig voor kleine ingrepen aan het monument. Bijvoorbeeld als u de kozijnen en deuren van uw huis wilt overschilderen in dezelfde kleur of wilt herstellen met dezelfde materialen en kleuren. Doe voor de zekerheid de Vergunningcheck.
- Wilt u (ver)bouwen binnen een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht? De regels hiervoor zijn opgenomen in het omgevingsplan.
- Voor karakteristieke panden heeft de gemeente Midden-Groningen een afwegingskader karakteristieke panden. De regels zijn te vinden in het facetbestemmingsplan.
- Op de kaart gebouwd erfgoed Midden-Groningen zijn alle rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden in Midden-Groningen te vinden.
Erfgoedcommissie
De gemeente Midden-Groningen heeft een eigen erfgoedcommissie voor het uitbrengen van adviezen over erfgoed en monumentenzorg. Om af te stemmen met de provinciale monumentencommissie Libau is één van de externe leden in de erfgoedcommissie afkomstig van Libau.
Na uw aanvraag
- Bij gemeentelijke monumenten krijgt u de vergunning maximaal 8 weken nadat u de aanvraag hebt gedaan.
- Bij rijksmonumenten krijgt u de vergunning maximaal 6 maanden nadat u de aanvraag hebt gedaan.
- Zijn er nog onduidelijkheden in uw aanvraag, dan kan het wat langer duren. Hierover krijgt u dan eerst bericht.
Meer informatie kunt u vinden op de pagina omgevingsvergunning en informatieverzoek.
Kosten
Aan een aanvraag omgevingsvergunning of concept verzoek zijn kosten (leges) verbonden. Het bedrag van de leges hangt af van uw aanvraag. Op deze website is een tarieventabel te vinden. Hierin kunt u zien welke kosten gelden per situatie.
Contact
Heeft u nog vragen over de verbouwing of restauratie van monumenten? Dan kunt u terecht bij het team vergunningen. Dit kan per e-mail via vergunningen@midden-groningen.nl. Bellen kan tussen 9.00 en 12.00 uur naar 0598 - 37 37 37. Vraag naar team vergunningen.