Politie waarschuwt voor nepagenten
De politie in Noord-Nederland waarschuwt voor mensen die zich voordoen als agenten. Deze nepagenten proberen vaak geld, sieraden of andere waardevolle spullen af te nemen, vooral van ouderen.
Meldingen over nepagenten
De afgelopen weken kreeg de politie dagelijks meldingen van nepagenten. Deze oplichters zijn actief in het hele land,. In grote steden en kleine dorpen. Ze werken snel en verplaatsen zich regelmatig.
Hoe gaan nepagenten te werk?
De politie wil duidelijk maken dat een echte agent nooit belt of langskomt om sieraden of geld ‘veilig te stellen.’ De nepagenten bellen vaak eerst op met een smoes. Soms lijkt het zelfs alsof de politie je belt, omdat hun naam op je telefoonscherm komt. Ze zeggen bijvoorbeeld dat er bij jou in de buurt is ingebroken. En vertellen dat een agent langskomt om je waardevolle spullen in veiligheid te brengen.
Daarna komt er iemand langs. Soms in politie-uniform, om je onder druk te zetten zodat je snel je waardevolle spullen meegeeft.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
De politie waarschuwt vooral ouderen en hun (klein)kinderen. Word je gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en vraagt om je kostbaarheden? Hang dan meteen op. Bel daarna zelf de politie op 0900-8844 om te controleren of de politie je echt heeft gebeld.
Als er iemand aan de deur komt en om geld of sieraden vraagt, bel dan 112. Een echte politieagent wacht altijd terwijl jij controleert of hij of zij echt van de politie is. Sluit desnoods de deur en laat niemand binnen.
Uniform
Let erop dat oplichters soms politie-uniformen dragen, maar vaak alleen een politiepolo. Een echte agent draagt altijd een compleet uniform, met broek, hoge schoenen en een riem met bijvoorbeeld handboeien. Een echte politieagent heeft ook altijd een legitimatiebewijs bij zich, met naam, personeelsnummer en foto. Agenten in burger laten dit zelf zien.
Vertrouw je het niet? Bel dan altijd de politie.
Help ouderen in je omgeving
Ken je oudere mensen, zoals ouders of grootouders? Praat dan met hen over deze vorm van oplichting. Op de website van de politie vind je meer informatie en filmpjes over hoe je jezelf en anderen kunt beschermen.