Verhuurdersvergunning aanvragen (opkoopbescherming)
Algemeen
De gemeente Midden-Groningen heeft opkoopbescherming. Opkoopbescherming betekent dat kopers de woning zelf moeten bewonen en dat zij de woning niet meer mogen verhuren. Hierop zijn een paar uitzonderingen (zie hieronder). Geldt dit voor u? Dan kunt u een verhuurdersvergunning aanvragen.
Met de regeling Opkoopbescherming blijven naar verwachting meer betaalbare koopwoningen beschikbaar voor starters en huishoudens met een laag- of middeninkomen. Opkoopbescherming is opgenomen in de Huisvestingsverordening. De opkoopbescherming geldt voor een periode van vier jaar. Voor verdere informatie over opkoopbescherming verwijzen wij u graag naar de website van de Rijksoverheid
Voorwaarden opkoopbescherming
- De opkoopbescherming geldt voor woningen die vanaf 1 januari 2024 worden gekocht. De opkoopbescherming geldt niet voor woningen die vóór 1 januari 2024 zijn gekocht met een akte van levering.
- Het tekort aan goedkope en middeldure koopwoningen doet zich in een aantal gebieden voor. Daarom geldt de opkoopbescherming voor Foxham en Hoogezand-Noord, Hoogezand-Zuid, Foxhol, Eemskanaal-Zuid, Boswijck-West en Margrietpark. Zie ook de lijst met postcodes.
- Partijen die koopwoningen opkopen om te verhuren, richten zich vooral op goedkopere woningen. Dit zijn ook de woningen waar veel (koop)starters zich op richten. De opkoopbescherming geldt daarom voor woningen met een WOZ-waarde tot en met €250.000,- (prijspeil 2023).
Aanvraag verhuurdersvergunning
In uitzonderingsgevallen kan de gemeente een verhuurdersvergunning verlenen. Bijvoorbeeld woningen die aan familie worden verhuurd, die horen bij een winkel- of bedrijfspand of woningen die zijn aangekocht door een woningcorporatie. De uitgebreide informatie over de verschillende uitzonderingsgevallen kunt u lezen in de ‘Huisvestingsverordening gemeente Midden-Groningen 2024’ op overheid.nl. Let op: voor het verhuren is wel een verhuurdersvergunning nodig.
Voldoet u aan één van de uitzonderingsgevallen? Dan kunt u een verhuurdersvergunning aanvragen door een mail te sturen naar gemeente@midden-groningen.nl
Kosten
U kunt de verhuurdersvergunning tot 1 september 2024 gratis aanvragen. Na die tijd worden er wel kosten in rekening gebracht.
Veel gestelde vragen
- Waarom wordt opkoopbescherming ingevoerd in de gemeente Midden-Groningen? Vanaf 2017 is het aanbod van koopwoningen in de gemeente sterk afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de NVM. Het aanbod van tussenwoningen is het meest afgenomen. Maar er komen ook veel minder appartementen op de markt. Dit zijn in het algemeen de betaalbare woningen.
- Waarom is er gekozen voor deze prijsgrens? De prijsgrens (WOZ-waarde) is vastgesteld op € 250.000. Uit onderzoek komt naar voren dat starters en partijen die woningen opkopen voor verhuur zich vooral richten op woningen in deze prijsklasse.
- Wanneer is de opkoopbescherming van toepassing? De opkoopbescherming geldt voor woningen die vanaf 1 januari 2024 worden gekocht met een akte van levering.
- Wat zijn de gevolgen voor bestaand eigendom? De opkoopbescherming geldt niet voor woningen die vóór 1 januari 2024 zijn gekocht met een akte van levering.
- Wat zijn de gevolgen voor bestaande verhuur? De opkoopbescherming geldt voor woningen die vanaf 1 januari 2024 worden gekocht. De opkoopbescherming geldt niet voor woningen die vóór 1 januari 2024 zijn gekocht met een akte van levering. De opkoopbescherming geldt niet als een woning al 6 maanden of langer werd verhuurd vóór de verkoop. (Particuliere) beleggers die woningen al legaal verhuren, kunnen dat dus blijven doen.
- Wanneer is er sprake van tijdelijk gebruik? Aan de voorwaarde ‘tijdelijk gebruik’ wordt voldaan wanneer de eigenaar de woning minimaal één jaar zelf heeft bewoond en de verhuur maximaal 12 maanden is. Dit moet de eigenaar wel aantonen. Een voorbeeld: de eigenaar woont tijdelijk in het buitenland en verhuurt daarom zijn woning. De vergunning voor tijdelijk gebruik is niet bedoeld voor toeristische verhuur.
- Wanneer is een woning verbonden aan een winkel- of bedrijfspand? Het gaat om situaties waarin de woonruimte onlosmakelijk is verbonden met de winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte. Dit is in ieder geval zo als de woonruimte en de winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte bij het Kadaster als eenheid staan geregistreerd.
- Wat is bepalend bij de koop van een woning? Is dat het koopcontract of de datum van overdracht? De datum van de overdracht is bepalend. Het gaat om het moment van levering (inschrijving door de notaris).
- Hoe gaat de gemeente handhaven? De gemeente handhaaft op basis van signalen. Ook heeft de gemeente de mogelijkheid om controles uit te voeren op basis van beschikbare data. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.