Omgevingswet

De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024. De Omgevingswet is een nieuwe wet, die voor heel Nederland geldt. Hierin staan alle wetten en regels voor de omgeving waarin u woont en leeft. Deze wet voegt alle wetten en regels over bouwen, wonen, verkeer, erfgoed, milieu, natuur en water samen. Deze onderwerpen vormen samen de omgeving waarin u woont en werkt.

Een belangrijk doel is om de vergunning sneller te verlenen. Van 26 naar 8 weken. Dit gaat straks helemaal digitaal. Via het nieuwe omgevingsloket kunt u kijken of u een omgevingsvergunning nodig hebt. In het omgevingsloket zijn alle regels van de Overheid samengevoegd. Daarom hoeft u bijvoorbeeld niet ook nog naar een andere organisatie zoals de Provincie of het Waterschap. U vraagt dus één omgevingsvergunning aan via één loket.

Omgevingsvisie en Omgevingsplan

De Omgevingswet introduceert ook nieuwe instrumenten, zoals de omgevingsvisie en het omgevingsplan: 

  • de omgevingsvisie. Daarin staan de belangrijkste keuzes die er gemaakt zijn voor Midden-Groningen, ook voor de toekomst. Waar bijvoorbeeld wel en waar juist niet meer ruimte voor wonen, natuur, en ondernemers is.
  • het omgevingsplan. Daarin staan juridische regels die eerst in verschillende plannen stonden zoals bestemmingsplannen.

Belangrijke rol participatie

Bij de start van nieuwe plannen in de woon- en leefomgeving is er meer aandacht voor participatie. Iedereen kan een omgevingsvergunning aanvragen om in de gemeente te bouwen of iets veranderen. Het is belangrijk om eerst met inwoners of organisaties in gesprek te gaan die iets van de verandering gaan merken.

De vergunningaanvrager organiseert het gesprek over de nieuwe plannen vóórdat die de vergunning aanvraagt. Dat geldt voor iedereen die in de gemeente iets wil veranderen zoals inwoners, ondernemers en de gemeente. De aanvrager moet in de aanvraag voor de omgevingsvergunning uitleggen met wie de gesprekken zijn gevoerd en wat daar is uitgekomen.

Participatiebeleid en participatieverordening

Op dit moment wordt gewerkt aan participatiebeleid en aan een participatieverordening. Deze vervangt uiteindelijk de inspraakverordening Hierin worden regels geschreven voor participatie zodat voor iedereen duidelijk is wie en hoe en wanneer zij bij de plannen worden betrokken.

Meer informatie

Animatie Participatie