Omgevingsvisie
Algemeen
In de Omgevingsvisie staat wat wij met elkaar belangrijk vinden. Ook voor de toekomst. Waar kunnen en willen we ondernemers meer ruimte geven en waar juist minder? Waar willen we extra aandacht voor natuur en recreatie? Hier willen wij samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over nadenken. De Omgevingsvisie is een onderdeel van de Omgevingswet.
De Omgevingsvisie van Midden-Groningen
De Omgevingsvisie hebben we gemaakt volgens de regels van de Omgevingswet. Dit plan laat zien hoe we onze leefomgeving willen inrichten, nu en in de toekomst. De visie is gemaakt met de hulp van inwoners, ondernemers en organisaties. Na een periode van inspraak en overleg heeft de gemeenteraad de visie vastgesteld, samen met enkele wijzigingen. Deze wijzigingen komen door ideeën en voorstellen van inwoners en de gemeenteraad.
Bekijk de Omgevingsvisie en lees wat het plan betekent voor onze gemeente.
Inhoud van het plan
De Omgevingsvisie is een plan met 2 doelen:
Plan met 2 doelen
-
De visie laat zien hoe de gemeente wil omgaan met belangrijke veranderingen in onze leefomgeving. Denk aan de bouw van meer woningen, het opwekken van duurzame energie en het vinden van ruimte voor bedrijven. Dit is samengevat in 8 belangrijke onderwerpen, te vinden in hoofdstuk 6.
-
De Omgevingsvisie geeft ook aan hoe de gemeente plannen van inwoners en ondernemers beoordeelt. Dit geldt voor ideeën die niet in het Omgevingsplan passen. Hoe dit werkt, staat uitgelegd in het toetsingskader in hoofdstuk 8.
Omgevingswet
De Omgevingsvisie is een onderdeel van de Omgevingswet.
Omgevingswet
-
De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024 en brengt alle wetten en regels over bouwen, wonen, verkeer, natuur en milieu samen. Het doel is om het eenvoudiger en sneller te maken om plannen en vergunningen te regelen.
-
- Snellere vergunningen: Het doel is om de vergunning sneller te verlenen. Van 26 naar 8 weken.
- Digitaal aanvragen: Alles verloopt via het nieuwe digitale omgevingsloket. Hier kunt u:
- Zien of u een omgevingsvergunning nodig hebt.
- Uw vergunning digitaal aanvragen.
- Alle regels en eisen op 1 plek vinden.
- 1 loket: U vraagt voortaan 1 vergunning aan bij 1 loket. U hoeft niet meer apart naar andere organisaties, zoals de provincie of het waterschap. Dit scheelt tijd en voorkomt onduidelijkheid.
Animatie Omgevingswet
Belangrijke rol participatie
Bij nieuwe plannen in de leefomgeving is participatie belangrijk. Voordat iemand een omgevingsvergunning aanvraagt, moet die eerst in gesprek met mensen of organisaties die de verandering merken. Dit geldt voor inwoners, ondernemers én de gemeente. In de vergunningaanvraag wordt vermeld met wie er is gesproken en wat eruit is gekomen.
De gemeente vindt het belangrijk dat de omgeving bij plannen betrokken wordt via participatie. Als het een plan is dat is strijd is met het omgevingsplan, is participatie zelfs verplicht. Om u te helpen die participatie te organiseren, heeft de gemeente een leidraad (hulpmiddel) opgesteld. In de leidraad staan manieren hoe initiatiefnemers de (verplichte) participatie kunnen vormgeven. Ook staat erin waaraan die participatie moet voldoen.