Samenvatting Gebiedsvisie Entreegebied Hoogezand

De gemeente Midden-Groningen heeft een Gebiedsvisie gemaakt voor de ontwikkeling van het Entreegebied in Hoogezand-Noord. Wij verstaan onder het Entreegebied het gebied tussen het Winschoterdiep en de Van Neckstraat en het gebied rondom de Knijpsbrug. Dit Entreegebied verandert de komende jaren van een gebied met bedrijven naar een aantrekkelijke stadsentree waar mensen met plezier kunnen wonen, werken en ontspannen.

Gebiedsvisie

Deze Gebiedsvisie beschrijft de doelen en uitgangspunten voor de nieuwe inrichting. Het is de wettelijke basis waarop we later plannen verder gaan uitwerken. Als tweede is het doel om aan te zetten tot nieuwe ontwikkelingen; het nodigt ontwikkelende partijen (grondeigenaren, woningbouwcorporaties en ondernemers) uit tot een nieuwe inrichting van het Entreegebied. 

Het Entreegebied van Hoogezand is toe aan vernieuwing. Het gebied met bedrijven aan het Winschoterdiep is een belangrijke ontwikkelplek. Dit gebied bestaat vooral uit verouderde gebouwen die soms leeg staan. Voor de meeste bedrijven is het niet meer noodzakelijk dat zij bij het water van het Winschoterdiep staan. Ook passen sommige activiteiten van bedrijven niet bij een fijne woonomgeving. Met de ontwikkeling van het Entreegebied willen we de goede eigenschappen van de plek gebruiken, zoals de ligging aan het water en de goede bereikbaarheid vanaf de Knijpsbrug en A7. De bedrijvenzone zal dan ook stap voor stap veranderen naar een aantrekkelijke omgeving met ruimte voor wonen, werken en ontspannen. Het kan zo een visitekaartje voor heel Hoogezand worden.

De Gebiedsvisie heeft ook te maken met het opnieuw inrichten van de Kerkstraat en met de wijkvernieuwing in het Noorderpark. 
In het Noorderpark worden woningen vernieuwd en verbeterd. Ook worden gebieden met groen (bomen, struiken, planten) verbeterd. Zij zorgen voor verkoeling (nu het klimaat warmer wordt) en voor opvang van water (om wateroverlast bij hevige regenval tegen te gaan). Ook wordt de veiligheid van het verkeer verbeterd en zijn er sociale opgaven waaraan gewerkt wordt, zoals het verbeteren van plekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en hulp aan bewoners en gezinnen die dat nodig hebben. 
De Kerkstraat verandert van een straat naar een groene laan waarbij de verkeersituatie voor fietsers en autoverkeer wordt verbeterd. Dit zal aansluiten bij de plannen voor het aanpassen van de rotondes bij de op- en afritten van de A7. De bereikbaarheid van Hoogezand verbetert daarmee. 

Er zijn drie uitgangspunten voor de ontwikkeling 

  1. Omarming van het Winschoterdiep 
    Het gebied met bedrijven aan het Winschoterdiep is nu rommelig en het water is bijna niet te zien. We gaan een waterfront maken: woningen en ruimte voor bedrijven met een modern aanzien langs een openbare oever. Langs deze oever kunnen inwoners van Hoogezand en inwoners uit de regio fijn wonen of ontspannen. In de bouw gaan we het industriële karakter van de plek terugzien. Om het gebied goed bereikbaar te maken voor voetgangers en fietsers, passen we de Van Neckstraat en Barentszstraat aan en maken we langs het Winschoterdiep een wandelroute. 
  2. Aantrekkelijk stadsentree 
    De Knijpsbrug en de Kerkstraat zijn voor veel mensen de eerste indruk van Hoogezand. Op dit moment ziet het er rommelig uit. We gaan dit groener maken (meer bomen, struiken en planten) en de routes aantrekkelijker maken. Zo maken we de toegang van Hoogezand mooier. 
  3. Openbare ruimte die bestand is tegen klimaatverandering  
    Het Entreegebied wordt duurzaam (bedoeld om lang mee te gaan), gezond en leefbaar (aantrekkelijk om te wonen, te werken en te ontspannen). Betere fietsroutes verbinden het gebied met de omgeving en nieuwe groene gebieden gaan zorgen voor verkoeling en wateropvang en voor verbetering van de omgeving voor mens en dier. Het groen nodigt ook uit tot bewegen en ontmoeten. 

In het Entreegebied zijn bedrijven, de gemeentewerf en brandweerkazerne actief, maar er zijn ook al bedrijven gestopt. De plekken die vrij zijn gekomen en nog vrij komen kunnen als deelgebied aangepakt worden. Op die manier verandert het gebied langzaam naar hoe we het graag willen. De gemeente werkt samen met eigenaren van grond, met woningcorporaties en met ondernemers om tot plannen te komen die haalbaar zijn. 

We verwachten dat de Omgevingswet op 1 juli 2023 in gaat. De plannen voor het Entreegebied moeten aan de leefbaarheid van het Noorderpark bijdragen én voldoen aan de Omgevingswet. Om ontwikkeling mogelijk te maken zijn er in de Omgevingswet een aantal mogelijkheden. Welke mogelijkheid we kiezen hangt af van hoeveel gevolgen de nieuwe ontwikkeling heeft voor de directe omgeving. 

Wilt u een (bouw)project ontwikkelen in het Entreegebied? Neem dan contact op met de gemeente Midden-Groningen, team Economie en Projectmatige Ontwikkeling, telefoon 0598 - 37 37 37 (nog voordat u een plan heeft gemaakt). Dan kunnen we samen kijken wat we voor elkaar willen krijgen, wat er mogelijk is en hoe we het project financieel rond krijgen. De gemeente gebruikt alle mogelijkheden die ze heeft om ontwikkelaars mee te betalen aan maatregelen waar het hele gebied baat bij heeft. 

We vragen tijdens een inloopbijeenkomst ondernemers, bewoners en de Stichting Bewonersorganisatie Noorderpark te reageren op de visie. Daarna leggen we de visie 6 weken ter inzage voor inspraak (zienswijzen). Alle inwoners kunnen dan reageren op de Gebiedsvisie. De reacties brengen we samen in een zienswijzennota. Deze nota leggen we samen met de Gebiedsvisie voor aan de gemeenteraad van Midden-Groningen. De gemeenteraad neemt uiteindelijk het besluit om deze Gebiedsvisie vast te stellen.