Toelichting bij aanvraag leerlingenvervoer schooljaar

Algemeen

Op deze pagina ziet u de toelichting voor het aanvraagformulier van het leerlingenvervoer

Aanvraagformulier

Op onze website staat het aanvraagformulier. Kijk op de pagina Leerlingenvervoer en klik op de knop ‘Aanvragen’. Op onze website staan ook de regels voor het vervoer. Dit kunt u nalezen in de verordening leerlingenvervoer.

Heeft u na het lezen van deze toelichting nog vragen? Bel of mail dan Ellen Schat via ellen.schat@midden-groningen.nl of 0598 – 37 37 37.

Algemene vragen

Vragen over aanvragen van leerlingenvervoer

Wij moeten binnen 8 weken een besluit nemen. Soms lukt het ons niet om binnen die tijd te beslissen. We kunnen dan maximaal 4 weken extra de tijd nemen voor een besluit. Als wij meer tijd nodig hebben, sturen wij u een brief.

Gaat uw kind verhuizen? Of gaat uw kind naar een andere school? Dan moeten wij dat weten. Op onze website staat een formulier dat u hiervoor kunt gebruiken (het wijzigingsformulier). U kunt ook bellen of mailen met Ellen Schat via ellen.schat@midden-groningen.nl of 0598 – 37 37 37.

Ja, hier hebben we een apart formulier voor. Kijk op onze website of mail of bel Ellen Schat via ellen.schat@midden-groningen.nl of 0598 – 37 37 37.

Voorbereiding ondertekening

We hebben veel informatie van u nodig. Het is handig als u die informatie alvast bij de hand heeft. U kunt die informatie later aan het formulier toevoegen.

Ondertekeningsformulier

Download in ieder geval het ondertekeningsformulier. U kunt dit formulier invullen en er een scan of foto van maken. Dit formulier is nodig om uw aanvraag mee te ondertekenen.

Adviesformulier

Meestal hebben we ook een adviesformulier van de school nodig. Die kunt u ook downloaden bij de voorbereiding. Vul het adviesformulier niet zelf in, vraag dit aan de school. Gaat uw kind naar een reguliere (normale) basisschool? Dan hebben we geen adviesformulier nodig.

Toelaatbaarheidsverklaring

Stuur een toelaatbaarheidsverklaring mee met uw aanvraag. U kunt deze verklaring aanvragen bij de Commissie van Advies (CVA) van uw school. Weet u niet wat u moet doen? Vraag het dan aan de school. Gaat uw kind naar een reguliere (normale) basisschool? Dan hebben we geen toelaatbaarheidsverklaring nodig.

Toelichting vragenformulier

Hieronder meer uitleg over de vragen van het formulier.

Vragen aanvraagformulier

  • U kunt hier invullen wat u van het kind bent (vader, moeder of pleegouder). Is uw kind meerderjarig (18 jaar of ouder) en handelingsbekwaam? Dan moet hij of zij zelf het formulier invullen.
  • Co-ouder Wij vragen of u co-ouder bent. Co-ouders wonen niet samen, maar voeden wel samen het kind op. Dat betekent dat de leerling een paar dagen in de week bij u is, en een paar dagen in de week bij uw partner. U moet dan allebei een eigen aanvraag indienen. Doe dit in de gemeente waar u woont.

Vul hier de officiële voorletters en de achternaam van uw kind in. Ook willen wij de roepnaam van uw kind graag weten. Die naam gebruiken we in onze brieven. Bij ‘adres’ vult u in waar de leerling de meeste tijd woont. Dit is zijn hoofdverblijf. Vanaf dit huis gaat hij ook naar school.

Hier kunt u de informatie van de school invullen. Vergeet niet om voor elke dag in te vullen op welke tijden uw kind op school is. Dit staat in de schoolgids van de school. 

Vul hier in vanaf welke datum u leerlingenvervoer wilt voor uw kind. Dit kan niet achteraf, dus vul geen datum in die al geweest is.

Vraagt u aan voor de start van het schooljaar? Zorg er dan voor dat uw aanvraag 1 juni bij ons binnen is. Anders is er geen leerlingenvervoer aan het begin van het schooljaar.

Drie redenen voor leerlingenvervoer

Er kunnen 3 redenen zijn voor leerlingenvervoer, die staan in het vierkantje hieronder. Hou daar rekening mee bij uw aanvraag. Valt uw kind niet onder één van de drie redenen, dan heeft u waarschijnlijk geen recht op leerlingenvervoer.

  1. Uw kind heeft een structurele beperking (handicap) en kan niet met het openbaar vervoer naar school. Met structureel bedoelen we een beperking voor langere tijd, maar bijvoorbeeld geen gebroken been.
  2. U bent het niet eens met de richting van de dichtstbijzijnde school. Voorbeeld: er is een openbare school in de buurt. Maar u wilt dat uw kind naar een gereformeerde school gaat. De afstand tussen huis en school moet wel meer dan 6 kilometer zijn.
  3. De afstand tussen huis en de dichtstbijzijnde school is meer dan 6 kilometer. In het vierkantje hieronder staat wat we bedoelen met de dichtstbijzijnde school.

U kunt redenen 2 en 3 niet gebruiken bij voortgezet onderwijs. Dus op de middelbare school kunnen kinderen alleen met het leerlingenvervoer als ze een beperking hebben en niet met het openbaar vervoer kunnen.

Drie redenen voor leerlingenvervoer

Er kunnen drie redenen zijn voor leerlingenvervoer, die staan in het vierkantje hieronder. Hou daar rekening mee bij uw aanvraag. Valt uw kind niet onder één van de 3 redenen, dan heeft u waarschijnlijk geen recht op leerlingenvervoer.

  1. Uw kind heeft een structurele beperking (handicap) en kan niet met het openbaar vervoer naar school. Met structureel bedoelen we een beperking voor langere tijd, maar bijvoorbeeld geen gebroken been.
  2. U bent het niet eens met de richting van de dichtstbijzijnde school. Voorbeeld: er is een openbare school in de buurt. Maar u wilt dat uw kind naar een gereformeerde school gaat. De afstand tussen huis en school moet wel meer dan 6 kilometer zijn.
  3. De afstand tussen huis en de dichtstbijzijnde school is meer dan 6 kilometer. In het vierkantje hieronder staat wat we bedoelen met de dichtstbijzijnde school.

U kunt redenen 2 en 3 niet gebruiken bij voortgezet onderwijs. Dus op de middelbare school kunnen kinderen alleen met het leerlingenvervoer als ze een beperking hebben en niet met het openbaar vervoer kunnen.

Dichtstbijzijnde school

Vul eerst in of u leerlingenvervoer wilt naar de dichtstbijzijnde school. Hieronder staat wat dat betekent. Vult u ‘ja’ in, dan kunt u door naar de volgende vraag.

Wat is de dichtstbijzijnde school?

Dit is de school waar uw kind naartoe kan gaan én die het dichtste bij uw huis is. Voorbeeld 1: gaat uw kind naar het SBO? Dan vult u ‘ja’ in als er geen andere SBO dichterbij uw huis is. Voorbeeld 2: uw kind gaat naar het speciaal onderwijs. Is er geen speciale school van dezelfde soort dichterbij? Dan vult u ‘ja’ in. Voorbeeld 3: wilt u dat uw kind naar een gereformeerde school gaat en is er een openbare school dichterbij? Dan vult u ‘nee’ in.

Als u ‘nee’ invult, willen we weten waarom uw kind niet naar de dichtstbijzijnde school gaat. Leerlingenvervoer is namelijk bedoeld voor de dichtstbijzijnde school.

Heeft u bezwaar tegen de richting van de dichtstbijzijnde school? Dan kiest u voor die optie. Voorbeeld: u wilt dat uw kind naar een gereformeerde school gaat en niet naar de openbare basisschool die dichterbij is. Let op: dit geldt alleen voor basisonderwijs. U krijgt niet om deze reden leerlingenvervoer naar het voortgezet onderwijs.

Let op: het gaat om de richting van de school (bijvoorbeeld openbaar of christelijk onderwijs of de vrije school). Wilt u dat uw kind naar een school gaat met een bepaalde onderwijsvorm (bijvoorbeeld montessori, dalton of een school speciaal voor hoogbegaafde kinderen) en is dit niet de dichtstbijzijnde school? Dan heeft u geen recht.

Uitzondering op de regels

In hele bijzondere gevallen kunnen we een uitzondering maken. Zorg er dan voor dat u bewijzen meestuurt, bijvoorbeeld van een (medisch) specialist. U kunt ook rapporten van een GZ-psycholoog of orthopedagoog sturen. U kunt geen verklaring van uw huisarts gebruiken.

Het bekendste leerlingenvervoer is de taxibus, dit heet aangepast vervoer. Maar u kunt ook een vergoeding krijgen voor eigen vervoer (met auto of fiets) of voor openbaar vervoer. We kijken altijd eerst of eigen vervoer of openbaar vervoer kan.

Het is normaal dat u met uw kind meegaat naar school. Dan is een vergoeding voor eigen vervoer of openbaar vervoer logisch. Alleen als uw kind dit écht niet kan of als het u teveel tijd kost, krijgt u aangepast vervoer. Er komt dan een busje van Connexxion dat uw kind naar school brengt en weer ophaalt.

Wanneer krijgt u aangepast vervoer?
  1. Uw kind heeft een beperking en kan niet met het openbaar vervoer, ook niet met begeleiding. U kunt als bewijs een verklaring van een deskundige of een medische verklaring meesturen. Gebruik geen verklaring van uw huisarts, dat is niet voldoende.
  2. De reistijd in het openbaar vervoer is de helft langer dan met aangepast vervoer.
  3. Er is geen openbaar vervoer bij u in de buurt.
  4. Uw kind kan niet naar school fietsen omdat de afstand te groot is of omdat hij te jong is. Is uw kind jonger dan 9 jaar? Dan gaan we ervan uit dat hij nog niet zelfstandig kan fietsen. Misschien kan hij wel bij een begeleider achterop.
Begeleiding in het openbaar vervoer

Soms heeft een kind begeleiding nodig in het openbaar vervoer. Vul dan in wie de begeleider is. Dit kan bijvoorbeeld een ouder zijn. De gemeente regelt geen begeleider.

Weekendvervoer en vakantievervoer

In heel uitzonderlijke gevallen kunt u een vergoeding krijgen voor weekendvervoer of vakantievervoer. Dit is alleen voor kinderen die op het speciaal onderwijs zitten en wonen bij een pleeggezin of internaat.

Uw kind moet opgehaald worden op een ander adres in de gemeente

Ten slotte kunt u bij deze vraag invullen of uw kind op sommige dagen opgehaald moet worden op een ander adres in de gemeente Midden-Groningen. Dit kan alleen op vaste dagen, anders kan Connexxion dat niet inplannen. U kunt per dag invullen of uw kind naar het andere adres gehaald of gebracht moet worden.

Het drempelbedrag is een eigen bijdrage voor het leerlingenvervoer. Dit geldt alleen als uw kind naar het regulier (normaal) basisonderwijs gaat of naar een SBO. Als uw kind een beperking heeft en daarom niet met het openbaar vervoer kan, hoeft u geen drempelbedrag te betalen. Ook hoeft u dit niet te betalen als u een laag inkomen heeft.

Schooljaar 2022-2023

Met een laag inkomen bedoelen we voor het schooljaar 2022-2023 een inkomen van € 27.900,00 (gecorrigeerd verzamelinkomen volgens de Belastingdienst). Verdient u meer? Dan betaalt u in schooljaar 2022-2023 een drempelbedrag van € 561,00. Verdient u minder? Dan hoeft u geen drempelbedrag te betalen.

Wij vragen voor schooljaar 2022-2023 om uw inkomen van 2020. U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst, op de pagina hoe kom ik aan een inkomensverklaring

Schooljaar 2023-2024

Met een laag inkomen bedoelen we voor het schooljaar 2023-2024 een inkomen van € 28.80000 (gecorrigeerd verzamelinkomen volgens de Belastingdienst). Verdient u meer? Dan betaalt u in schooljaar 2023-2024 een drempelbedrag van € 633,00. Verdient u minder? Dan hoeft u geen drempelbedrag te betalen.

Wij vragen voor schooljaar 2022-2023 om uw inkomen van 2020. U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst, op de pagina hoe kom ik aan een inkomensverklaring

Aangepast vervoer

Heeft u aangepast vervoer? Dan betaalt u per kind een drempelbedrag. Bij eigen vervoer met de auto betaalt u per auto een drempelbedrag. Gebruikt uw kind alleen een deel van het jaar leerlingenvervoer? Dan betaalt u ook een deel van het drempelbedrag.

U hoeft alleen een inkomensafhankelijke bijdrage te betalen als uw kind naar het reguliere (normale) basisonderwijs gaat of naar het SBO én als de afstand tussen huis en school meer dan 20 kilometer is.

Schooljaar 2022-2023

Wij vragen voor schooljaar 2022-2023 om uw inkomen van 2020. U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst, op de pagina hoe kom ik aan een inkomensverklaring

Dit is voor schooljaar 2022-2023 de hoogte van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage:
 

Inkomen Eigen bijdrage
Tot € 36.900 Geen
€ 36.900 - € 43.650 € 145
€ 43.650 - € 50.400 € 630
€ 50.400 - € 56.700 € 1.170
€ 56.700 - € 64.800 € 1.715
€ 64.800 - € 71.100 € 2.300
€ 71.100 en verder voor elke € 5.000 extra € 550 erbij

Heeft u aangepast vervoer? Dan betaalt u per kind de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Bij eigen vervoer met de auto betaalt u per auto de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Gebruikt uw kind alleen een deel van het jaar leerlingenvervoer? Dan betaalt u ook een deel van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

Schooljaar 2023-2024

Wij vragen voor schooljaar 2023-2024 om uw inkomen van 2021. U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst, op de pagina hoe kom ik aan een inkomensverklaring

Dit is voor schooljaar 2023-2024 de hoogte van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage:
 

Inkomen Eigen bijdrage
Tot € 36.900 Geen
€ 36.900 - € 43.650 € 170,00
€ 43.650 - € 50.400 € 750,00
€ 50.400 - € 56.700 € 1.390,00
€ 56.700 - € 64.800 € 2.035,00
€ 64.800 - € 71.100 € 2.730,00
€ 71.100 en verder voor elke € 5.000 extra € 655, 00 erbij

Heeft u aangepast vervoer? Dan betaalt u per kind de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Bij eigen vervoer met de auto betaalt u per auto de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Gebruikt uw kind alleen een deel van het jaar leerlingenvervoer? Dan betaalt u ook een deel van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

Zijn er volgens u redenen om een uitzondering op de regels te maken? Vul dat dan hier in.

Twee voorbeelden: uw kind heeft wagenziekte en moet voorin zitten. Of uw kind heeft een ziekte en de chauffeur moet dat weten.

Toevoegen van bewijsstukken

U bent nu aan het einde van het formulier. U kunt hier de bewijsstukken toevoegen. Hieronder staan de bewijsstukken die u misschien mee moet sturen.

Adviesformulier

U heeft het adviesformulier al gedownload bij de voorbereiding van de ondertekening. Vul dit formulier niet zelf in, de school moet dat doen. Gaat uw kind naar een reguliere (normale) basisschool? Dan is een adviesformulier niet nodig.

Toelaatbaarheidsverklaring

Ook de toelaatbaarheidsverklaring krijgt u van de school. Hierin staat dat uw kind onderwijs krijgt op de school. Gaat uw kind naar een reguliere (normale) basisschool? Dan is een toelaatbaarheidsverklaring niet nodig.

Inkomensverklaring

We hebben meestal een inkomensverklaring nodig als uw kind naar een reguliere (normale) basisschool gaat of naar speciaal basisonderwijs (SBO). Het gaat om een inkomensverklaring van uzelf en uw eventuele partner. Kijk voor meer informatie bij punten 7 en 8 van deze toelichting.

Bewijsstukken voor een uitzondering op de regels

In hele bijzondere gevallen kunnen we een uitzondering maken. Zorg er dan voor dat u bewijzen meestuurt, bijvoorbeeld van een (medisch) specialist. U kunt ook rapporten van een GZ-psycholoog of orthopedagoog sturen. U kunt geen verklaring van uw huisarts gebruiken.

Ondertekeningsformulier

Voeg ten slotte het ondertekeningsformulier toe. Zorg ervoor dat u het formulier helemaal invult. U kunt er een foto of een scan van maken. Die voegt u toe aan de aanvraag.

Voorbeeldweergave

In de voorbeeldweergave ziet u alle informatie die u heeft ingevuld. Controleer dit goed. Klopt alles? Dan klikt u op de knop ‘Indienen’ onderaan het formulier. U krijgt een kopie van uw aanvraag via e-mail.

Tot slot

Heeft u nog vragen? Kijk dan eerst op www.midden-groningen.nl en zoek op leerlingenvervoer.

Heeft u daarna nog steeds vragen? Bel of mail dan Ellen Schat via ellen.schat@midden-groningen.nl of 0598 – 37 37 37.