Hoogezand
Algemeen
In Hoogezand liggen 9 vrijkomende locaties. Deze pakken wij in 3 fases aan.
Informatiebijeenkomsten
Wij organiseren informatiebijeenkomsten op verschillende momenten. Tijdens deze informatiebijeenkomsten vertellen wij over:
- Het Programma Vrijkomende Locaties.
- Het proces om locaties een nieuwe bestemming te geven. Ook wel herontwikkeling genoemd.
- En gaan wij open in gesprek met omwonenden over hun ideeën, wensen en aandachtspunten.
Fase 1 (2024-2028)
Locaties fase 1
-
De gemeente heeft de grond van deze locatie verkocht aan een zorgpartij. Namelijk het Dagelijks Leven. Dagelijks Leven heeft plannen om een gebouw te maken voor kleinschalige zorg voor mensen met dementie plus 2 seniorenwoningen. Voor het woonzorggebouw is de vergunning verleend. Voor de 2 seniorenwoningen loopt de procedure nog. De verwachting is dat na de zomer gestart wordt met de bouw.
- Op 31 oktober 2023 en 12 december 2023 waren hier informatiebijeenkomsten. Op 26 maart 2024 hebben we met direct omwonenden over parkeeroplossingen gesproken.
- Lees vragen van omwonenden en antwoorden.
- Er is een vergunning aangevraagd voor dit project. Lees meer over de stappen van de vergunningverlening.
-
Verslag bewonersavond Multatulistraat 26-28 Hoogezand (voormalige basisschool de Achtbaan/de Schakel 18 November 2024.
We zijn de avond begonnen met een korte presentatie over de plannen en hebben een uitleg gegeven over het omgevingsplan en de planning.
Vragen
Vraag: Wat is een ontwerp omgevingsplan?
Antwoord: Het ontwerp omgevingsplan lijkt sterk op een bestemmingsplan. Hoewel de vormgeving iets anders is, regelen beide de bouwvoorschriften en bepalen ze of een gebied een woon- of maatschappelijke bestemming krijgt.
Vraag: Wat bedoel je met de prijs waarop marktpartijen worden beoordeeld?
Antwoord: Dit is de grondprijs die we van de marktpartijen ontvangenVraag: Maximaal 14 appartementen: je noemde 'misschien'. Wat houdt dat in?
Antwoord: Er wordt voorgeschreven dat er appartementen komen. Het maximum is 14, maar het mogen er ook minder zijn.Vraag: Hoe zit het met het voetpad?
Antwoord: Het voetpad kan door auto’s worden gebruikt om de woningen te bereiken, maar doorrijden is niet mogelijk vanwege een paaltjeVraag: Als alles volgens plan verloopt, gaat eind 2026 de schop in de grond. Wie is tot die tijd verantwoordelijk voor het gebied?
Antwoord: Tot de verkoop van de grond is de gemeente verantwoordelijk. Na de verkoop is de aannemer verantwoordelijk.Vraag: Er is op de vorige avond aangegeven dat het park en groen behouden zou blijven. Waarom wordt dan nu het noordelijk deel erbij genomen? Vorige keer heeft 80% aangegeven dit niet te willen.
Antwoord: Wij hebben vorige keer zowel signalen ontvangen van mensen dit het noordelijk deel erbij wilden trekken als van mensen die dit niet wilden. Daarom hebben wij deze optie nu verkend.Vraag: Wat zijn de bezwaarmogelijkheden voor het noordelijk vlak?
Antwoord: Bezwaren kunnen worden ingediend bij het concept omgevingsplan, binnen de daarvoor gestelde termijn van zes weken. Het uiteindelijke besluit wordt genomen door de gemeenteraad, die bepaalt of er gebouwd wordt.Vraag: Waar komen de parkeerplaatsen?
Antwoord: Partijen moeten het parkeren oplossen binnen het plangebied. Het aantal parkeerplaatsen dat moet worden gerealiseerd is gebaseerd op de parkeernorm die wordt meegegeven.Vraag: Wat houdt een flexibele aanpak in?
Antwoord: Een flexibele aanpak betekent dat we samen met de omgeving kaders formuleren die indien nodig kunnen worden aangepast. We bieden daarnaast marktpartijen ruimte bijvoorbeeld door een maximum vast te stellen, maar geen specifiek of vast aantal woningen of materialen voor te schrijven.Opmerkingen
- We zouden graag één centraal aanspreekpunt hebben.
- Er is een bewonerscommissie die als contactpunt fungeert voor de hele buurt. Zij kunnen zaken doorgeven aan de gebiedsregisseur Liesbeth Zwart
- Er is nog niet ingezaaid op de huidige locatie en het onkruid staat heel hoog.
- Dit signaal zal intern worden gedeeld.
- Ik zie nergens parkeergelegenheid, terwijl dit nu al een probleem is.
- Parkeerplaatsen moeten op het perceel worden gerealiseerd. Marktpartijen moeten zich daarbij houden aan de parkeernormen van de gemeente.
- Er zijn tijdens de sloop problemen geweest met de straatverlichting en verzakking van wegen. Ook is er overlast geweest van ratten.
- Klachten hierover kunnen gedaan worden bij de bewonerscommissie en die stemt het af met de gebiedsregisseur van de gemeente.
- Er is veel bezwaar tegen het Noordelijk deel.
- Het middelste bouwvlak is goed; het is prettig dat de bebouwing aan de westelijke kant wordt doorgezet.
- Doortrekken van de Multatulistraat is niet snelheid minderend.
- Er zijn nu veel wijkplannen in het park.
- De parkeerplaatsen bij de twee-onder-één-kapwoningen zijn goed gepositioneerd aan de voorkant, wat bewoners waarderen. De twee-onder-één kapwoningen worden ook als positief ervaren
- Een flatgebouw wordt als onaantrekkelijk ervaren, omdat het karakter van de buurt verandert en minder als woningen oogt.
- De Erasmusweg wordt vaak als sluiproute gebruikt, wat zorgt voor extra drukte. Dit wordt mede veroorzaakt door het gezondheidscentrum.
- Variatie in hoogtes en terugliggende delen van het appartementengebouw wordt gewaardeerd, maar houtbouw wordt hier niet passend gevonden. Moet aansluiten in de omgeving.
- In het nieuwe plan ontbreekt een speeltuin, terwijl er ruimte moet zijn voor kinderen.
- Zorg voor voldoende privacy in de tuinen van de nieuwe woningen, gezien de hoogbouw aan de Genestetlaan die inkijk kan geven.
- Het einde van het straatje voor toegang 2-onder-1 kap woningen(bestemmingsverkeer)/voetpad moet goed worden afgesloten, bijvoorbeeld met een dubbel poortje, om te voorkomen dat auto's om de barricade heen rijden.
- Voetbalveld en pannakooi moet behouden blijven.
- Kan het samenkomstgebied verplaatst worden? Of deels terugplaatsen binnen het bouwvlak? Goed om de koppeling met de dorps en wijkplannen te zoeken.
- Breng de voorzieningen die nu in het noordelijk deel zitten terug. Zoals de bankjes, het groen en de ontmoetingsplek.
- Meer drempels gewenst.
- Open ruimte in de wijk wordt nu als prettig ervaren. Niet geheel wegnemen.
- Er is behoefte aan meer groen in het plan.
- Het noordelijke bouwvlak zou beter gebruikt kunnen worden als ontmoetingsplaats.
- Sommige bewoners vinden rode bakstenen ongewenst; andere kleurtinten zoals licht of grijs passen beter bij de buurt. Andere bewoners vinden de rode stenen of middentoon juist wel mooi.
- Moet aansluiten bij de andere 2 onder 1 kap woningen. Vinden het referentiebeeld met hout het mooist voor 2 onder 1 kap. Graag dezelfde steenkleur.
- Appartementen met hout past niet in de wijk. Plat dak met plastische gevel wel voor de appartementen.
- Aan de noordkant misschien 55+ woningen rij van 8 bijvoorbeeld
- Het moet qua stijl aansluiten daar waar het bij hoort.
Wij zullen bovenstaande wensen en ideeën meenemen in de verdere uitwerking van de plannen zover dat mogelijk is. Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via mail op programmavl@midden-groningen.nl of u kunt bellen naar 0598 – 37 37 37.
- We zouden graag één centraal aanspreekpunt hebben.
-
Voor deze locatie is er een intentieovereenkomst afgesloten met zorgpartij ZINN. Het idee is dat er zorgeenheden en een gymlokaal komen. Eventueel aangevuld met andere functies. Er moet nu een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd. Op 14 maart was een informatiebijeenkomst voor direct omwonenden om input te leveren voor het haalbaarheidsonderzoek. Op 27 juni zijn tijdens een informatieavond de eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek gedeeld.
Op 8 april 2025 organiseren we weer een informatiebijeenkomst. Deze is in de Vrije Baptistengemeente De Rank aan de Mars 1A te Hoogezand. De bijeenkomst begint om 19:30 uur. Het programma van de avond staat in de uitnodigingsbrief (u download een pdf door op de link te klikken).
-
Verslag Bewonersavond Aalbersestraat 2 Hoogezand (voormalige basisschool de Achtbaan) 26 November 2024.
We zijn de avond begonnen met een korte presentatie over de plannen en hebben een uitleg gegeven over het omgevingsplan en de planning.
Vragen
Vraag: Wat betekenen de kleuren van de bomen?
Antwoord: Rode bomen zijn van slechte kwaliteit of ziek en hebben een beperkte levensduur. De rode bomen kunnen verdwijnen. Voor de andere bomen geldt dat als een boom wordt verwijderd, deze ook teruggeplaatst moet worden.
Vraag: Enexis gaat binnen nu en twee jaar het netwerk gaan verzwaren. Hoe kunnen de voertuigen daar dan doorheen als Enexis de straten opengooit?
Antwoord: Ik verwacht niet dat de hele wijk opengelegd zal worden. Het is een belangrijk aandachtspunt en we zijn ons ervan bewust dat er landelijk een uitbreiding van transformatoren nodig zal zijn. We geven de markt mee om goed na te denken over de plaatsing van transformatoren
Opmerkingen
Opmerking: Er moet iets gedaan worden aan de waterafvoer. De leidingen onder de wegen lekken, wat heeft geleid tot wegverzakkingen, en er zijn sinkholes in de straat geweest.
Antwoord: We zullen dit probleem onder de aandacht brengen bij de afdeling beheer. Het is belangrijk om verdere verzakkingen, bijvoorbeeld door bouwverkeer, te voorkomen. Hoewel wij vanuit de ontwikkelfase weinig invloed hebben, geven we deze zorgen wel door aan het beheer.
Opmerking: Als de prijs bijna 3,5 ton is, trek je mensen van buiten de wijk aan. De huidige bewoners kunnen dit zich niet veroorloven.
Antwoord: Het probleem ligt bij de gestegen bouwkosten in de afgelopen jaren, wat resulteert in een minimale prijs om de kosten te dekken.Opmerking: Dit is een probleemwijk met lage huren van rond de 600 euro. Ik vraag me af of mensen voor deze prijzen hier een huis zullen willen kopen.
Opmerkingen:
- Willen graag speelgelegenheid in de groenstrook met een hekwerk.
- Het liefst alles gelijkvloers.
- De huidige locatie kampt met veel wateroverlast, wat aangepakt moet worden.
- De bestaande wegen zijn niet geschikt voor zwaar bouwverkeer.
- Een toegang vanaf de Aalbersestraat is de meest geschikte optie voor de kavel.
- De parkeerhavens worden bijna niet gebruikt.
- Het aantal geplande woningen op de kavel is relatief laag.
- Er is weinig tot geen vraag naar koopwoningen in deze omgeving.
- Rode stenen passen niet bij de omgeving. De woningen moeten niet te ‘blokkerig’ worden.
- Zandkleurige of grijsachtige stenen sluiten beter aan bij de omgeving.
Het liefst zelfde kleur stenen als wat we nu hebben. - Woningen moeten aansluiten bij de buurt en uitgevoerd worden in lichte of grijze tinten, geen rode kleuren.
- De gebouwen mogen niet te hoog worden.
- De twee bomen op het oostelijke groene vlak kunnen verwijderd worden.
Wij zullen bovenstaande wensen en ideeën meenemen in de verdere uitwerking van de plannen zover dat mogelijk is. Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via mail op programmavl@midden-groningen.nl of u kunt bellen naar 0598 – 37 37 37.
Fase 2 (2026-2030)
Locaties fase 2
-
Op 26 februari 2024 was er een drukbezochte informatiebijeenkomst. Hier zijn veel aandachtspunten en ideeën opgehaald. Voor de Aalbersestraat zien omwonenden graag een combinatie van betaalbare woningbouw met speelvoorzieningen en groen. Aanwezigen vroegen om een tijdelijke invulling van de locaties totdat de woningbouw start.
-
Deze locatie is tijdelijk in gebruik door een kinderopvang.
-
Deze locatie wordt tijdelijk gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
Fase 3 (2028-2032)
- Donker Curtiusstraat 2 (voormalige locatie basisschool De Lichtbron)
- Troelstralaan 1 (voormalige locatie gymzaal)