Een kinderopvang starten
Algemeen
Als u een kinderopvang wilt starten, moet u verschillende dingen regelen. De kwaliteit van de kinderopvang is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van kinderen. Daarom worden er eisen gesteld aan de opvang. Lees op deze pagina wat u moet regelen om een goede kinderopvang te kunnen starten.
Soorten kinderopvang
U kunt verschillende soorten kinderopvang starten. Zoals:
- Kinderdagverblijf (KDV).
- Gastouderbureau (GOB).
- Buitenschoolse opvang (BSO)
Voorbereiden
Het is belangrijk om u goed voor te bereiden voordat u start met de kinderopvang. U kunt alvast een aantal dingen lezen. Denk aan:
Wat u moet regelen
Wat u moet regelen
-
- Als u een locatie heeft gevonden, bekijkt u het omgevingsplan van de gemeente. Controleer dan welke bestemming de locatie heeft. Maar ook welke vergunningen u nodig heeft.
- Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met een medewerker van het team Ruimtelijke Ontwikkeling.
- Bel hen op 0598-373737.
- Of stuur een e-mail naar vergunningen@midden-groningen.nl.
-
Melding brandveilig gebruik kinderopvang
Wanneer in uw kinderopvang meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar verblijven, bent u verplicht een gebruiksmelding te doen. Dit wordt ook wel een 'melding brandveilig gebruik' genoemd. De melding moet u minimaal 4 weken van de voren indienen via het Omgevingsloket.
Bestaande vergunning of gebruiksmelding niet meer actueel?
Dien dan een nieuwe gebruiksmelding in. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer:
- Er meer personen tegelijkertijd in het gebouw verblijven dan u in de huidige melding of vergunning heeft aangegeven.
- De gebruikers minder zelfredzaam zijn dan eerder vastgelegd.
- Nieuwe gebruikers minder bekend zijn met het gebouw.
- Brandveiligheidsvoorzieningen verdwijnen, zoals een afgesloten vluchtdeur.
U bent zelf verantwoordelijk voor het brandveilig gebruik van uw gebouw. De regels voor het gebruik van bouwwerken zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving.
-
Met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bewijst u dat uw onderneming of uw medewerkers geen strafbare feiten hebben gepleegd. Er zijn 2 soorten VOG’s:
- Voor uw onderneming of werknemers op leidinggevende posities vraagt u een VOG Rechtspersonen aan.
- Alle andere medewerkers vragen een VOG Particulieren aan. Het gaat om een VOG Particulieren met screeningsprofiel 84 (zorgdragen voor minderjarigen) of 86 (werkzaam in de kinderopvang).
Een VOG Particulieren kunt u op 2 manieren regelen:
- U zet de aanvraag voor iedere medewerker online klaar via Justis. Daarna logt iedere medewerker in met DigiD en maakt de aanvraag af.
- U geeft iedere medewerker een aanvraagformulier waarmee ze de VOG zelf kunnen aanvragen bij de gemeente.
-
- U en uw medewerkers hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig om jullie in te schrijven in het Personenregister Kinderopvang.
- Iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in het personenregister kinderopvang.
-
Na aanmelding bij de Geschillencommissie Kinderopvang kunt u uw kinderopvang bij ons registreren.
-
- U heeft een registratie in het LRK nodig om met uw kinderopvang te starten.
- In het LRK kunnen ouders kinderdagverblijven opzoeken. Ook kunnen ze rapporten van de GGD-inspectie bekijken.
- Na inschrijving bij het LRK, controleert de GGD of uw kinderopvang aan alle eisen voldoet.
- Uiterlijk 10 weken na inschrijving bij het LRK hoort u van de gemeente of u mag beginnen. Schrijf uw kinderopvang daarom op tijd in. Zonder LRK registratie mag u namelijk niet open.
Aanvraagformulieren
Kosten
De gemeente Midden-Groningen brengt per aanvraag kosten in rekening voor het starten van een kinderopvang of gastouderopvang. Dit geldt ook als de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) wordt afgewezen. Bij een nieuwe aanvraag betaalt u opnieuw deze kosten.
Type kinderopvang | Kosten |
Voorziening gastouderopvang | € 286,60 |
Kindcentrum, waaronder een BSO of KDV | € 889,00 |
Jaarlijkse beoordeling kwaliteit
Wij zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van kinderopvang en peuteropvang in onze gemeente. Daarom controleert de GGD Groningen jaarlijks of deze opvanglocaties nog voldoen aan de kwaliteit. Daarmee zorgen we voor een verantwoorde opvang voor kinderen. Dat is een opvang die bijdraagt aan een goede ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving.
De inspecteurs van de GGD beoordelen dan of uw opvang nog voldoet aan alle kwaliteitseisen. Met opvang bedoelen we peuteropvang, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders.
Als uw gegevens veranderen, geef dit dan direct aan ons door via de Rijksoverheid.