Bezwaar en beroep

Algemeen

Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Als het besluit gevolgen voor u heeft kunt u bezwaar maken.

Bezwaar indienen

Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? U kunt dan bezwaar maken. Dit moet binnen 6 weken na verzenddatum van het besluit. In het besluit zelf staat of bezwaar mogelijk is en hoe u bezwaar kunt maken. Wilt u bezwaar maken tegen een besluit? Dien dan een bezwaarschrift in. Dit kan alleen schriftelijk.

Schriftelijk uw bezwaar indienen

Schrijf een brief met daarin:

  • Uw naam en adres en telefoonnummer.
  • De datum waarop u de brief schrijft.
  • Het besluit waartegen u bezwaar maakt.
  • Waarom u bezwaar maakt.
  • Uw handtekening.

Deze brief kunt u indienen op 2 manieren:

  1. Per post.
  2. Afgeven op het gemeentehuis.

Ons adres: 

Gemeente Midden-Groningen
Postbus 75
9600 AB  Hoogezand

Behandeling bezwaar

Behandeling bezwaar

Na ontvangst van uw bezwaar, krijgt u van ons een ontvangstbevestiging. Mocht het bezwaar niet voldoen aan de eisen die de wet stelt, dan krijgt u de mogelijkheid om uw bezwaarschrift te herstellen. 

We kijken eerst of we het praktisch kunnen oplossen. De behandelaar van uw bezwaarschrift neemt dan contact met u op. Dit doen we om samen met u te kijken of we een informele oplossing kunnen vinden. Met een informele oplossing bedoelen we een oplossing buiten de bezwaarprocedure.

Leidt het gesprek met de medewerker van de gemeente voor u niet tot een gewenste oplossing? Dan zal uw bezwaar worden voorgelegd aan de bezwaarschriftencommissie. De bezwaarschriftencommissie noemen we hierna commissie.

Hoorzitting 

U krijgt dan een uitnodiging voor een hoorzitting. U kunt dan uw verhaal vertellen aan de commissie. Ook kan de commissie u vragen stellen. De behandelaar van uw bezwaarschrift is ook aanwezig en kan vragen krijgen. Als er meer belanghebbenden zijn worden zij ook uitgenodigd. 

Adviescommissie

De commissie geeft na de hoorzitting een advies aan de gemeente. Daarna neemt de gemeente een besluit op bezwaar. De gemeente kan het advies overnemen, maar kan daar ook gemotiveerd van afwijken. 

Beroep

Bent u het niet eens met het besluit op uw bezwaar? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Dit moet meestal binnen 6 weken. Verdere informatie vindt u in het besluit op bezwaar.

Voorlopige voorziening aanvragen

Als u bezwaar of beroep maakt, schort dat het besluit in de meeste gevallen niet op. Dat betekent dat het besluit dan gewoon mag worden uitgevoerd. U kunt dit alleen voorkomen door een voorlopige voorziening bij de rechtbank aan te vragen. Hiermee vraagt u de rechtbank om een besluit tijdelijk niet uit te voeren. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen de vergunning die uw buren hebben gekregen.